Deze week verscheen de 800ste Free40. De alternatieve hitlijst, die iedere week bij IndieXL is te horen, verscheen voor het eerst onder die naam op 1 januari 2000.  Een aantal muziekliefhebbers had ik de jaren ervoor al jarenlang een alternatieve hitparade samengesteld, maar besloot een nieuwe gezamenlijke lijst samen te stellen. Dat werd de Free40. In de eerste jaren werd de lijst in printvorm verspreid onder een aantal Amsterdamse platenzaken. Vanaf 2002 is de lijst op internet te bewonderen. Wekelijks checken vele muziekliefhebbers  en DJ’s de lijst omdat nieuwe muziek en opvallende singles snel in de lijst staan.

 

De Free40 wordt wekelijks gepubliceerd op www.free40.nl. Bijna alle historische lijsten kun je raadplegen op de site. Ook de oudere (top10)lijstjes van voor het jaar 2000 staan er allemaal op. De oudste is van begin januari 1975! Die hitparades zijn jaren geleden gedigitaliseerd. Alleen de periode 2006-2010 ontbreekt. Door gebruik van een ander format destijds is conversie echter lastig. Veel werk, maar het is nog steeds het plan om de charts dit jaar toe te voegen.

De Free40 is nog altijd de meest actuele Indiehitlijst van Nederland. Bijna alle liedjes in de lijst staan (nog) in geen enkele andere (alternatieve) hitlijst. Dat is eigenlijk vanaf het begin al zo. We willen al die fraaie nummers graag aan het publiek laten horen. Want niemand anders doet het namelijk!

Vanmiddag hoor je van 17-20 uur een speciale jubileumaflevering van de Free40 op IndieXL. Je hoort vandaag niet alleen de 40 singles uit de hitlijst, maar ook feiten en wetenswaardigheden over de Free40. Hoe lang bestaat de lijst? Wat was de eerste nummer 1? Of wat was de langste single die er ooit in stond?

In de 800ste aflevering van de meest actuele Indiehitlijst van Nederland hoor je nieuwe songs van oa. The Courteeners, Port Isla, FFS (Franz Ferdinand & the Sparks), Best Coast, The Parlor Mob, Findlay, Coasts en Public Service Broadcasting.

Maar ook die geweldige hits van Tame Impala, The National, The Vaccines, Editors, Cold War Kids, Muse, Florence + The Machine, headphone, Balthazar, The Bohicas en The Maccabees. En Nederland wordt vertegenwoordigd door Alamo Race Track, The Miseries, Blupaint en solitary ZEBRA.

Mis ‘m niet; de 800ste Free40, zo van 17-20u op IndieXL, het station waar je nieuwe muziek ontdekt!