In de Verenigde Staten komt de oppositie tegen presidentskandidaat Donald Trump op stoom. Een groot aantal Amerikaanse artiesten lanceert in de laatste 30 dagen 30 songs om hun landgenoten te bewegen niet op Trump te stemmen. De verkiezingen zijn 8 november.

bruce springsteen

De actie 30 days 30 songs is opgezet door schrijver Dave Eggers. Hij deed verslag van een verkiezingsbijeenkomst van ‘the Donald’ in Califormië. “Terwijl het publiek wachtte op de opkomst van Trump was ik bijzonder verbaasd om muziek te horen van  Bruce Springsteen, Elton John and Queen. Geen van deze artiesten steunen Trump.” Daarom vindt Eggers het tijd om deze verkiezingen te laten profiteren van de tijdelijke wederopstanding van de politieke protestsong.

death cab for cutie

De eerste song is afkomstig van Death Cab for Cutie: ‘million dollar loan’. Zanger Ben Gibbard ergert zich aan de voortdurende leugen van Trump dat hij een self made man zou zijn. “He is unworthy of the honor and responsibility of being President of the United States of America, and in no way, shape or form represents what this country truly stands for. He is beneath us,” aldus Gibbard.

andere kandidaten

De actie is geen steunbetuiging aan Hillary Clinton want naast het kiftende tweetal zijn er nog meer kandidaten op wie gestemd kan worden op dinsdag 8 november. Als je geen keuze wenst te maken tussen Clinton of Trump kun je in iedere staat ook stemmen op Gary Johnson (Libertarian Party) of, in 40 staten, op Jill Stein (Green Party). En in sommige staten zijn er nog andere keuzes mogelijk.