Calexico is een Amerikaanse band uit Tucson, Arizona (en niet uit de plaats met dezelfde naam, want die ligt in California). De band werd opgericht in 1990 door Joey Burns en John Convertino. Calexico brengt een aanstekelijke mix van indie, folk, postrock, surf en jazz overgoten met pan-Amerikaanse rootsgenres als cumbia, tejano en mariachi.
 
In 1997 verscheen het debuutalbum Spoke, maar met het tweede album The Black Light brak de band door. Met albums als Hot Rail, Feast Of Wire, Garden Ruin, Carried To Dust, Agiers en Edge Of The Sun leverden de Amerikanen puike opvolgers af.
 
Onlangs verscheen het nieuwe album The Thread That Keeps Us. Zowel muzikaal als tekstueel is dit Calexico’s donkerste plaat tot op heden. Met misschien iets meer gitaren, maar een fundamenteel andere weg slaat de groep uit Arizona niet in.
 
Zondag 25 maart speelt Calexico in Paradiso Amsterdam. Voor ons reden om de zonnige muziek van Calexico daadwerkelijk in het zonnetje te zetten, want je hoort de songs van de band geregeld voorbijkomen op IndieXL als ‘Band van het Moment’.
 
Event: https://www.paradiso.nl/nl/programma/calexico/21359/