Slechts met z’n tweetjes zorgden drummer Sebastien Grainger en bassist Jesse Keeler uit Toronto in 2004 voor een bescheiden muzikale aardbeving. Als Death From Above 1979 maakten ze met behulp van een hevig vervormde basgitaar, knalharde drumpartijen en opruiende nummers furore met hun debuutalbum ‘You’re A Woman, I’m A Machine’ en hun optredens. Na een dik jaar van intensief touren en weergaloze concerten ging de band in 2006 om onverklaarbare redenen uit elkaar, totdat Grainger en Keeler na andere projecten (o.a. MSTRKRFT) in 2011 toch weer bij elkaar kwamen. De band komt in 2014 met de single ‘Trainwreck 1979’ die op nummer 1 komt in de Free40. En deze week staat het duo weer op de eerste positie, want de nieuwe single ‘Freeze me’ staat als een huis. Het wachten is op een nieuw album.
 
Je hoort vandaag in de Free40 nieuwe singles van o.a. RAT BOY, The Horrors, Depeche Mode, Her Name Was Fire, Wolf Alice, Royal Blood, The Bohos, VANT, Arcade Fire, Sleep Token, alt-J, Radiohead, Queens of the Stone Age, Manchester Orchestra, Tessa Rose Jackson, OTHERKIN, Portugal. The Man, Alvvays, Shaka Ponk, Sea Girls, Maggie Brown, Gifter, The Ten Bells, Foo Fighters en Prophets of Rage.
 
De Free40 wordt uitgezonden op IndieXL op zaterdag van 15:00-18:00 uur op IndieXL. De herhaling is op maandag van 17:00-20:00 uur. Je kunt de lijst non-stop beluisteren op zaterdagnacht van 00-03 uur en op woensdagmiddag van 13-16 uur. Check de complete lijst op http://www.free40.nl/charts/free40.php of de Free40 FaceBook-pagina.
 
Durf te ontdekken, luister IndieXL!