The Gang of Four noemde zich naar de Chinese ‘bende van vier’ die een staatsgreep beraamden na de dood van Mao. Het liep slecht met ze af. Maar het viertal uit Leeds is er nog. Hoewel vanaf het nieuwe album ‘What happens next’ stamt alleen gitarist Andy Gill uit de originele bezetting. De rest van het viertal, dat vanaf 1978 spot en cynisme tot kunst verhief, is vervangen door nieuw personeel.

Tijdelijk personeel ook, zoals op ‘What happens next’ Herbert Grönemeyer en Alison Mosshart (bekend van The Dead Weather met Jack White en van The Kills). 1978 is het geboortejaar van the Gang of Four maar ook van Alison Mosshart. En nu zingt ze op ‘Broken Talk’.

Haar eerste zin is “He’s not a machine” maar dat is het nummer wel. In een halve minuut wordt de tank volgeladen met gitaren en drums en dan gaat het los. The Gang of Four pompt als ZZ Top en zingt als Pat Banatar. En er zit nog iets gemeens in dat blijft hangen. Geen indie-referenties, maar wel een feest voor festivals, een fijne Indie-zomerhit. Raampjes open en rijden maar.