Greg Lake, gitarist en bassist van Emerson, Lake & Palmer en frontman van King Crimson is gisteren overleden. Hij werd 69 jaar.
 
Greg Lake richtte in 1969 de rockband King Crimson op en wordt door velen gezien als een van de grondleggers van de progressieve rockmuziek. De plaat In the Court of the Crimson King werd vorig jaar door Rolling Stone uitgeroepen tot op één na beste progressieve rockalbum aller tijden.
 
In 1970 begon een periode die een nog groter succes zou brengen. Lake ontmoette Keith Emerson, met wie hij vervolgens de drummer Carl Palmer vond. Vanaf hun eerste grote optreden op het festival op het eiland Wight in 1970 was de band bekend en beroemd. Het trio was gedurende acht jaar bijzonder actief. De eerste single die het uitbracht, Lucky Man, was meteen een enorme hit. In 1978 was het creatief op en viel de band uiteen.
 
In 1992 kwam het vertrouwde trio weer bijeen en werden er weer albums opgenomen. Bovendien speelde Lake in diverse gelegenheidsbands mee. Door het overlijden van Lake is Carl Palmer het nog enige levende bandlid van Emerson, Lake & Palmer. Keith Emerson overleed negen maanden geleden.