R.E.M.-gitarist PeterBuck heeft gisteren een nieuw solo-album aangekondigd. Niet zo heel erg solo want hij heeft ‘Warzone Earth’ gemaakt met Nirvana-gitarist Krist Novoselic en Jeff Tweedy van Wilco. Het album verschijnt alleen op vinyl. De hoes is gemaakt door Mingering Mike. Het album verschijnt 16 oktober.

‘best solo album’

Peter Buck gebruikt de website van R.E.M. om nieuws te lanceren. Daar is te lezen hoe de laatste dagen voor afronding zijn geweest. Helaas kunnen we over de inhoud, de muziek en de teksten slechts afgaan op Bucks eigen typering: “it’s the best solo record I have made”.

mingering mike, peter, buck, warzone, earth

Mingering Mike

Meer vertellen de hoesontwerpen die Buck trots presenteert: “The record features two alternate covers by the folk art legend Mingering Mike. I never thought I’d look so good in tights!” De twee alternerende hoezen zijn boven- en onderaan dit artikel te zien.

 

van rommelmarkt naar museum

Mingering Mike is een verhaal op zich. Eind jaren ’60 was hij een funk- en soulartiest. Via een rommelmarkt werd hij uit de vergetelheid gerukt. Zijn nooit gebruikte hoesontwerpen en muziek warden iconisch en in 2012 kocht het Smithsonian American Art Museum in Washington al zijn werk.

identiteit

Mingering Mike houdt zijn identiteit angstvallig geheim omdat hij zijn tweedaagse werkweek koestert. Foto’s van Mike Stevens moeten nog gevonden worden.

Maar zijn werk krijgt via Peter Buck de uitstraling die hij altijd heeft gewild: als hoes van vinyl.