Waarom IndieXL?

IndieXL is een online radiostation dat zich richt op muziekliefhebbers die de nieuwste Indie en Alternatieve muziek willen horen, zowel uit het buitenland als uit Nederland. Het station is een privé-initiatief van Indieliefhebbers André Wit en Dennis van Leeuwen en startte haar uitzendingen op 5 oktober 2013.

Daarom IndieXL!

IndieXL heeft inmiddels bewezen trendsettend te zijn op het gebied van Indie en Alternative met de vele nieuwe releases die wekelijks te horen zijn. Steeds meer muziekliefhebbers en muzikanten luisteren naar het station dat ook daadwerkelijk (Nederlands) talent een kans geeft. De medewerkers van IndieXL onderhouden nauwe banden met de bands en artiesten en kunnen daarom snel beschikken over nieuwe releases. Inmiddels werken meer dan 25 vrijwilligers bij het online radiostation.

Stichting IndieXL

Ruim twee jaar na de oprichting van het internetstation IndieXL door André Wit en Dennis van Leeuwen is het bestaan van het station eind 2015 geformaliseerd in de Stichting IndieXL. Deze stichting, onder bestuur van André Wit, Dennis van Leeuwen en Sandra Claasen, heeft als belangrijkste doel om het internetstation IndieXL te exploiteren.  Het station dient als platform voor indiemuziek (muziek geproduceerd in eigen beheer of een klein label) in het algemeen en in het bijzonder voor Nederlandse bands die bij de reguliere radiostations geen voet aan grond krijgen. Dit zijn vaak bands die in het clubcircuit optreden maar verder weinig aandacht krijgen. De slogan van het radiostation is niet voor niets: durf te ontdekken, luister IndieXL!

Programmering

Overdag zendt IndieXL non-stop een selectie van de nieuwste Indiehits uit in combinatie met oudere alternatieve songs, met alleen een onderbreking voor het laatste nieuws op het hele uur. ’s Avonds en in het weekend zijn er gepresenteerde programma’s met een persoonlijk stempel te beluisteren. Met een team van vrijwilligers worden radioprogramma’s tevoren opgenomen of live uitgezonden. Deze club van vrijwilligers heeft een echte passie voor muziek en speurt wekelijks naar nieuwe releases. Tijdens de avondprogrammering staat de muziek natuurlijk voorop maar er is dan ook plaats voor achtergrondinformatie en bijzonderheden bij de muziek. Alternatieve stijlen als Indie Rock en Indie Pop worden nauwelijks opgepikt door de grote(re) radiostations in Nederland. Hooguit alleen de bekende bands. Met IndieXL hebben we de afgelopen jaren laten zien dat er veel meer goede muziek in Nederland is te vinden dan de selectie van de reguliere stations. Vernieuwing is bij IndieXL het parool!

Hitlijsten

Een radiostation is geen radiostation zonder hitlijsten. De Free40 is de meest actuele indiehitlijst van Nederland en de Indie Chart is de lijst van (indie)muziek van eigen bodem. Die lijsten bevatten de nieuwste releases en trekken daardoor veel luisteraars. Muzikanten en mensen uit de media volgen deze lijsten op de voet. Nieuwe Indiealbums worden gerangschikt in de Album Chart. Jaarlijks stelt IndieXL de Indie500 samen; een top 500 met de beste Indiehits allertijden die worden gekozen door de IndieXL luisteraars. Ook zendt IndieXL jaarlijks de Indie Chart top 100 allertijden uit; een lijst met de beste Indiesongs van Nederlandse bodem.

Wat is Indie eigenlijk? 

Indie heeft eigenlijk 2 betekenissen. Indie komt van Independent wat onafhankelijk betekent en refereert aan de DIY-houding van bands of hun platencontract bij een onafhankelijk label. Maar Indie is ook een muziekgenre van voornamelijk op rock georiënteerde muziek die zich karakteriseert door een afkeer van commerciële muziek en een voorliefde voor het experiment. En nu hebben we behalve Indie Rock ook Indie Pop, Indie Dance, Indie Folk en nog veel meer. En dat is de muziek die op IndieXL wordt gedraaid.

Clubcircuit en festivals

IndieXL is het enige radiostation dat daadwerkelijk muziek draait van de bands die in Nederland op het podium staan. Op de dag van het concert draaien we veel muziek van bands die die avond optreden ergens in Nederland. Zowel uit het clubcircuit als op festivals. Van grote(re) bands draaien we in de week voor een concert geregeld muziek in de non-stopprogrammering. IndieXL is er voor iedereen die losgaat op Indiemuziek op festivals als Lowlands, London Calling, Motel Mozaique, Incubate, Eurosonic-Noorderslag en andere festivals. IndieXL werkt ook samen met concertpodia en enkele festivals zoals London Calling, Indiestad en The Spy and the Butcher. IndieXL besteedt veel aandacht op Social Media aan concerten en festivals van onze mediapartners. Interesse? Mail ons op info@indiexl.nl

Wordt donateur of sponsor 

IndieXL is een privé-initiatief, maar het kost natuurlijk geld om het station in de lucht te houden. We zijn daarom op zoek naar sponsors en donateurs. Sponsors kunnen contact opnemen via info@indiexl.nl.

Donateurs kunnen bijdragen in de kosten. Dat kan al door een éénmalige bijdrage te leveren of maandelijks een (klein) bedrag over te maken. Dat kan al voor bijvoorbeeld 3, 5 of 10 euro per maand. Maar het mag natuurlijk ook meer zijn. Bijdrages kunnen worden overgemaakt op rekeningnummer NL86SNSB0927245957 ten name van Stichting IndieXL.

Door IndieXL te steunen zijn wij in staat Nederlands talent echt een kans te geven en Indiemuziek en in het bijzonder Nederlandse Indiemuziek te ondersteunen. Alle binnengekomen bedragen worden gebruikt voor de exploitatie van het radiostation. Er zijn geen betaalde medewerkers of bestuurders en we huren geen duur pand e.d.

Contact

Natuurlijk ontvangen wij graag feedback op ons station. Wie ons wil helpen helpen of steunen, neem dan ook contact met ons op op radio@indiexl.nl. Ook tips, adviezen en ideeën zijn daar welkom. DJ’s die een programma willen maken op IndieXL kunnen ook contact opnemen via radio@indiexl.nl.

Check ook onze Facebook-pagina en Twitter.

Veel luisterplezier!

André Wit
namens Stichting IndieXL

buma