Pap, wat is een single? Eh ja, als je al wat ouder bent heb je wellicht nog vinyl singles of CD singles in de kast staan, maar als je de 20 nog niet bent gepasseerd heb je, als het over muziektermen gaat, waarschijnlijk geen idee wat een single (meer) is. Tegenwoordig zijn hitnoteringen in de charts gebaseerd op streaming (en nog wat downloads) en ook op airplay op bepaalde stations, niet meer op verkoopcijfers van fysieke geluidsdragers.
 
Verkoopcijfers, daar doen we bij IndieXL niet aan. Ons motto is: geen kwantiteit, maar kwaliteit. Maar toch is ook de alternatieve muziekmarkt veranderd. Voor bands en artiesten is de verkoop van albums nauwelijks nog interessant. Maar wel streaming op muziekdiensten als Spotify en airplay op radiostations want daaruit kunnen inkomsten worden gegenereerd. En een hogere populariteit en bekendheid van nieuwe songs zal ook het aantal bezoekers van concerten stuwen. En de opbrengst van optredens is waar de bands het tegenwoordig van moeten hebben samen met de opbrengst van merchandise.
 
Door de veranderende markt is de strategie van veel bands en labels ook veranderd. Bands brengen niet meer een single uit die 1 maand later wordt gevolgd door een album. Op YouTube worden tegenwoordig in een tijdsbestek van enkele dagen tot een paar weken diverse nieuwe songs gepost. Het begint met een teaser om de fans alvast een voorproefje te geven op het nieuwe werk. Daarna verschijnen er dan video’s, soms van meerdere songs tegelijkertijd of vlak na elkaar. En soms ook nog lyric video’s van andere nieuwe songs. Zo houden ze het album onder de aandacht.
 
IndieXL en de Free40 gaan al een tijd mee met deze veranderingen. Het komt de laatste tijd geregeld voor dat bands met meer dan 1 notering in de Free40 chart staan. Recentelijk scoorden bijvoorbeeld bands als Alt-J, The War on Drugs, The Afghan Whigs, Kasabian & The Circa Waves met diverse ‘streamingsingles’ en video’s hits in de Free40. En Royal Blood brengt in 2 maanden tijd 3 video’s uit van hun nieuwe album. Wij zetten die songs gewoon in de Free40, mits ze natuurlijk wel goed zijn.
 
IndieXL wil de luisteraars geen nieuwe muziek onthouden of maandenlang dezelfde hits draaien, terwijl er al weer nieuwe songs of video’s zijn verschenen. Check daarom geregeld onze playlist om bij te blijven. De beste nieuwe songs staan natuurlijk in de Free40 op www.free40.nl. En luister naar het radiostation waar je wel al die fijne nieuwe releases hoort. IndieXL is hét alternatieve radiostation voor iedereen die niets wil missen! .
 
Durf te ontdekken, luister IndieXL!
 
http://www.indiexl.nl/playlist/