Petite Noir is om meerdere reden een bijzondere man. Ten eerste zijn artiestenaam: ‘Petit Noir’ moet het zijn volgens de regels der Franse grammatica. Die kennis mag je verwachten want Yannick Ilunga is 24 jaar geleden geboren in Brussel (Bruxelles).

En ‘petit’ is hij ook zeker niet. En hij noemt zich ‘noir’.

Yannick Ilunga heeft een Congolese vader en een Angolese moeder. Nu woont hij in Kaapstad. Ook dat kun je allemaal bijzonder noemen. Zeker zo opmerkelijk is zijn muzikale historie. Yannick speelde in een metalband: “Most people who would go to metal shows were white.”. Dat kwam hem op onaangenaam porties racisme te staan. Hij reageert vrij laconiek: “You just need to be ready for it because that is what’s gonna happen. You just need to be strong.” Als solo-artiest staat hij daar boven blijkens zijn artiestennaam.

Yannick Ilunga heeft een soulstem die lijkt op die van David Gahan (Depeche Mode) en de muziek van Petite Noir is een mix van Joy Division en Kanye West. De laatste opende zijn ogen met 808s & heartbreak. “Wow, here’s a black guy just breaking all boundaries.”. Yannick voelde zich sterk genoeg om zijn diverse beïnvloeders toe te laten in zijn muziek. ‘Till We Ghosts’ was zijn debuut in 2012. Nu zal hij de Indie-lijsten bestormen met ‘Down’.

Op 11 september komt zijn album La Vie Est Belle / Life Is Beautiful uit. En op 24 september staat Petite Noir in de Melkweg.

La vie est beau.