De Nederlandse muzikant-zanger Robin Borneman, die de afgelopen vier jaar in de V.S. voor miljoenen mensen live optrad, brengt vandaag zijn nieuwe single-video O Faithful World uit. Het is het eerste wapenfeit van Bornemans aankomende solo-album Folklore II dat op 6 oktober via Kroese Records zal verschijnen. De officiële album releaseparty vindt die dag (’s avonds) plaats in Doornroosje Nijmegen.

Robin: “O Faithful World gaat over de impact die religie heeft op de huidige wereld. Waar ze ooit de functie had en vervulde om ons te verenigen, staat ze de mensheid nu voornamelijk in de weg. De ‘God der liefde’ is een heel ander soort God dan de meeste mensen geloven. Dat blijkt eens te meer na de verbijsterende aanslag in Manchester afgelopen maandagavond.”

Het fenomeen Robin Borneman: wereldberoemd in Amerika

Robin geeft als zanger van (hard)rock-orkest Trans Siberian Orchestra (één van de grootste stadionacts van Amerika) jaarlijks gedurende twee maanden -in november en december- zo’n 60 stadionshows op rij voor gemiddeld 15.000 bezoekers per concert. Wereldberoemd in Amerika dus, maar een goed bewaard geheim daarbuiten. Hoewel: in Nederland begint Robins relatieve anonimiteit nu definitief te verdwijnen. Zo trad hij in april solo (live) op bij Omroep Brabant (2 songs en een interview, hier te vinden), schaarde Brabants Dagblad hem afgelopen week “bij de internationale top” en portretteerde Nieuwe Revu hem eerder deze maand nog als “Neerlands Hoop/leider van een nieuwe generatie”.

 

Robin Borneman 2012-2017: Home, Folklore I en Folklore II

In 2012 bracht Borneman in eigen beheer het debuutalbum Home uit. Kort daarna bood Kroese Records hem een platencontract aan. Op dat label verscheen in 2015 Folklore I: The Waving Days, het eerste deel van een poëtische trilogie over een reiziger zonder naam. Invloeden van Tom Waits, 16 Horsepower en Johnny Cash razen door het spookachtige landschap, maar ook de sprookjesachtige warmte van Nick Drake en Leonard Cohen is nooit ver weg.

Het kenmerkende filmische aspect van Robins muziek komt op de Folklore-trilogie volledig tot zijn recht. Het album kreeg dan ook louter juichrecensies (o.a. in OOR) en behaalde de 7e plek in de Vinyl Top-50. Niet lang na de release tekende Robin bij het Nederlandse boekingskantoor Bureau Zwaardvis, speelde hij met zijn band op o.a. Mundial, Valkhof en Naked Song, deed hij mee aan de Popronde, en verdween hij vervolgens weer naar de V.S. voor een nieuwe tournee met TSO.

Folklore II (releasedatum 6-10; releaseshow 6-10 in Doornroosje Nijmegen)

Dit najaar verschijnt zoals gezegd dus Folklore II, het tweede deel van Bornemans epische drieluik. “Een muzikale als lyrische trip die je niet in de koude kleren gaat zitten” belooft hij. “Zorg voor voldoende proviand en zet je schrap want het wordt een donkere, heftige rit.”

Links

Robin Borneman websitehttps://www.robinborneman.com/

Robin Borneman Facebookhttps://www.facebook.com/robinborneman