The Afghan Whigs is een Amerikaanse band uit Cincinnati in Ohio. De band werd opgericht in 1986 door zanger Greg Dulli, gitarist Rick McCollum en bassist John Curley. De band bouwde in de jaren 90 in het thuisland een cultstatus op met hun intense alternatieve rocknummers en dito optredens, maar grote hits scoorde de band niet. De single ‘Debonair’ kreeg pas later de aandacht die het verdiende.
 
In 2001 ging de band uit elkaar, maar in 2006 nam de band toch weer 2 nieuwe songs op en vanaf 2012 kwam de mannen weer bij elkaar. In 2014 kwam het sterkte album ‘Do To The Beast’ uit waarvan de singles ‘Metamoros’ en ‘Algiers’ hoog in de Free40 kwamen. In mei dit jaar verscheen het laatste album ‘In spades’ waarvan ‘Demon in profile’, ‘Arabian heights’ en ‘Oriole’ in de Free40 stonden. Momenteel staat de band in de Indiehitlijst met de nieuwe single ‘You want love’ waarop rockzanger James Hall is te horen. Gitarist Dave Rosser overleed in juni dit jaar nadat vorig jaar bij hem darmkanker was vastgesteld.
 
De band is op tournee en staat woensdag 9 augustus in Paradiso Amsterdam. Voor ons reden om The Afghan Whigs extra in de schijnwerpers te zetten als ‘Band van het Moment’. Je hoort dus vanaf vandaag dagelijks geregeld songs van deze geweldige band voorbijkomen.
 
Concert 9 aug (voorprogramma Ed Harcourt):
https://www.paradiso.nl/en/program/the-afghan-whigs-ed-harcourt/13413/
The Afghan Whigs in Paradiso