Ken je The Faint nog? De Amerikaanse dance-punk- en newwaveband uit Nebraska scoorde in de jaren nul de nodige hits in de Free40. In de band zat toen ook Conor Oberst van Bright Eyes, met wie The Faint in 2005 toerde. Hij verliet de band kort nadat deze opgericht was en werd niet meer toegelaten toen hij er weer in wilde.

In 2002 scoorde de band een nummer 1 hit in de Free40 met de single ‘Agenda suicide’. Een jaar later gevolgd door de tweede nummer 1 hit ‘The Conductor’. Andere hits waren ‘ I disappear’ en ‘Southern belles in London’. In 2012 hoorden we voor het laatste van de band met de single ‘Evil voices’. En nu zijn ze dus helemaal terug met hun nieuwe single ‘Young and realistic’ die deze week op nummer 1 staat in de Free40. Alleen te horen op IndieXL.

Verder hoor je in de Free40 nieuwe muziek van o.a. Beck, Lonely The Brave, Garbage, Them Bruins, Cortes, Monarks, FRONTEERS, Catfish and the Bottlemen, The Strokes, The Kills, Minor Victories, OTHERKIN, Brand New, The Academic, Car Seat Headrest, Fangclub, Biffy Clyro, Dinosaur Jr, GOOSE, Wolf Alice, The Virginmarys, Black Foxxes, Muse, Radiohead en Digitalism.

En Nederland is goed vertegenwoordigd met Stahlr, De Staat, Amber Arcades, Klangstof, Storksky en The Great Communicators.

Een mooie selectie liedjes waarvan je de meeste alleen (nog) op IndieXL hoort. De Free40 wordt uitgezonden op IndieXL op zaterdag van 15:00-18:00 uur. De herhaling is op maandag van 17:00-20:00 uur. Check de complete lijst op http://www.free40.nl/charts/free40.php of de Free40 FaceBook-pagina.

Durf te ontdekken, luister IndieXL!

https://www.youtube.com/watch?v=uA04E4D0yq4