Summer Night is de nieuwste single de Haagse viertal the Indien. Het is de tweede single van de EP Cologne die in februari uitkwam. De vorige single ‘Done’ was al veelbelovend, een fragile gitaar in een dreampop-achtige sfeer. En bovenal de o zo herkenbare stem van Rianne Walther. Summer Night past in dit genre. Is er een Nieuwe Haagse School ontstaan?

Zangeres Rianne viel op met haar gesprek met Matthijs van Nieuwkerk in De Wereld Draait Door: vriendelijk met lef. Dat zou in vervlogen tijden Haagse bluf zijn genoemd, maar die belegenheid straalt The indien niet uit. Dat zou ook niet passen bij de Haagse School.

The Indien bestaat uit Rianne Walther (zang en toetsen), Casper Talsma(gitaar), Maarten Hemmen (drum) en Janneke Nijhuijs (bas en zang). De band put inspiratie uit muziek uit de jaren ’60 en ’70. Ze noemen zelf Jefferson Airplane en Shocking Blue (vaandeldragers van de Haagse beat-school).

panorama, mesdag, haagse, school, the indie

in Panorama Mesdag

De fraaie videoclip, geregisseerd door Frank van der Steen en Jamel Armand, onderstreept de vintage-sfeer. Ze hebben gekozen om belangrijk deel van de clip op te nemen in het Haagse ‘Panorama Mesdag’. Een geweldige vondst. Het 360 graden ronde schilderij waar je als bezoeker middenin staat brengt ook de kijker van de videoclip terug naar eind 19e eeuw. En ze staan echt in het decor van het schilderij “this ain’t love” te zingen. Ze staan naast elkaar maar niet met elkaar en dat zien we terug in vele filmische en andere details. Kijk zelf.

De naam van de band komt, zoals je misschien wel dacht, van Indie-muziek. Het viertal laat duidelijk geen misverstand bestaan over de muzikale richting waarin ze zich thuis voelen. Maar is er nog meer te zeggen?

De muziek van The Indien is niet belegen maar ook niet echt spetterend. Het optreden in de Serious-Talent-tipi van 3FM op de Zwarte Cross laat zien dat de band barst van de kwaliteit en gevoel voor smaak heeft en dat ze kunnen rocken. Maar dat doen ze nog niet. En misschien gaan ze dat helemaal niet doen. Bij The Indien geen woeste uithalen zoals Mister and Mississippi doen, maar hun inspiratie rustig uitspinnen tot een mooi mellow muzikaal meesterwerk. Art pour l’art. Een nieuwe Haagse School is geboren.