Vandaag hoor je de 900ste Free40 chart op IndieXL. Geen jubileum, maar wel een mijlpaal. Op 1 januari 2000 ging de lijst voor het eerst onder de naam Free40 van start. Vanaf 1975 bestaan er al voorlopers. Tot 2002 in printvorm, daarna op internet gepubliceerd. De meeste van de ‘oude’ lijsten zijn digitaal beschikbaar gemaakt op www.free40.nl. Je kunt veel wekelijkse charts vanaf 1975 op
http://www.free40.nl/charts/free40.php bekijken en je kunt ook nog zoeken op artiest en titel. Een aantal jaren moeten nog worden toegevoegd op de site.
 
We krijgen nog wel eens vragen over de samenstelling van de lijst. Veel antwoorden zijn te vinden op http://www.free40.nl/pages/chart_info.php. Maar enkele vragen beantwoorden we hier.
 
Hoe wordt de Free40 samengesteld?
De Free40 wordt samengesteld door een aantal muziekliefhebbers en medewerkers van IndieXL. Deze ‘neuzen van Nederland’ zijn bijna dagelijks op zoek naar nieuwe releases en struinen daarvoor het internet af. Niks plugmiddagen, maar zelf op zoek gaan naar nieuwe muziek.Wekelijks ontvangen we al gauw zo’n 100 nieuwe releases. En de beste songs daarvan komen op de playlist van IndieXL en de allerbeste songs zetten we in de Free40.
 
Waarom kunnen luisteraars niet stemmen op de songs?
Daar doen we bewust niet aan. Dan ontstaat de situatie dat veel songs maandenlang in de lijst worden gestemd. Dan krijg je een hitlijst met veel ouwe meuk. En op IndieXL willen we juist actueel blijven. Maar luisteraars sturen wel tips naar radio@indiexl.nl of tippen op Facebook. En blijf dat vooral doen! Iedere tip nemen we serieus en vaak is een goede tip al de volgende dag op de zender te horen. En daarna in de Free40.
 
Er staat toch dezelfde muziek in de lijst als in andere alternatieve charts?
Meer dan 80% van de songs in de Free40 hoor je (nog) niet op andere stations en zal je vaak ook niet horen. Simpelweg omdat die songs niet officieel worden uitgebracht in Nederland. Dat is voor ons geen criterium. Door internet komt alternatieve muziek uit de hele wereld in aanmerking. En ook Nederlandse bands komen vaker aan bod. Verder staan nieuwe singles al snel in de Free40 en komen vaak pas weken of zelfs maanden later op andere stations aan bod.
 
Op IndieXL ontdek je de meeste nieuwe Indie- en alternatieve muziek en in de Free40 en staan de beste nieuwe releases. Zonder een betaalde redactie. We doen dat met een club fanatieke muziekliefhebbers die het allemaal gratis en voor niets doen. Ook in het belang van Nederlandse bands die behalve op IndieXL nauwelijks een podium hebben in Nederland.
 
Wil jij ook graag meedoen? Of wil je redacteur worden voor IndieXL? Meld je aan bij radio@indiexl.nl als ‘neus van Nederland’ en laat zien dat er genoeg goede muziek wordt uitgebracht die de moeite waard is.
 
De Free40 wordt uitgezonden op IndieXL op zaterdag van 15:00-18:00 uur op IndieXL. De herhaling is op maandag van 17:00-20:00 uur. Je kunt de lijst non-stop beluisteren op zaterdagnacht van 00-03 uur en op woensdagmiddag van 13-16 uur. Check de complete lijst op http://www.free40.nl/charts/free40.php of de Free40 FaceBook-pagina.
 
Durf te ontdekken, luister IndieXL en luister naar de Free40!
 
http://www.free40.nl/