Tijdens het eerste weekend van september lieten zeven Drentse acts zien hoe ze gedurende de zomermaanden hadden ontwikkeld. Onder toeziend oog van de jury speelden de artiesten shows in Meppel, Emmen en Assen. Op basis van hun groei, potentie en deelname in workshops van DPXL is er vervolgens een selectie samengesteld voor het noordelijke talentontwikkelingstraject van Hit The North. Dit jaar stuurt Drentsch Peil XL Moonradio, Isa Zwart (+ band) en Same Old.
 
Hit The North is een samenwerking tussen de noordelijke provincies samen met Eurosonic Noorderslag en streeft naar een significante muziekontwikkeling voor de deelnemers. Dit wordt gedaan met onder andere persoonlijke coaching, vier bootcamps en optredens op Eurosonic, de vooravond van Into The Great Wide Open en optredens op de bevrijdingsfestivals in het noorden. Jaarlijks doen er negen tot twaalf acts mee aan dit project, het is dus een hele eer om door te mogen stromen.
 
De band Moonradio liet tijdens het Drentsch Peil XL -traject een positieve ontwikkeling zien. Muzikaal gezien was de band al een heel eind in de goede richting. De jury gaf dan ook vooral als advies om te werken aan de social media en de algemene uitstraling van de band. Ondanks dat de band wat ouder is qua leeftijd en dus verantwoordelijkheden heeft buiten de band, waren de leden veel aanwezig bij het traject en hebben ze een hele enthousiaste houding laten zien. Voor Moonradio kan Hit The North dus de puntjes op de i zetten en deze gemotiveerde band verder helpen in hun carrière.
 
Isa Zwart Singer-Songwriter stapte het Drentsch Peil XL traject in als soloartiest, maar heeft gedurende de zomer een band bij elkaar gesprokkeld. De singer-songwriter uit Emmen heeft op muzikaal gebied al successen behaald met o.a. de winst van het Drèents Liedtiesfestival en de officiële soundtrack van film ‘Verraderlijke Liefde’. Samen met haar kersverse nieuwe band kan de jonge artiest nog veel leren in het Hit The North traject.
 
Het duo Same Old zit muzikaal sterk in elkaar en doet de naam outlaw country zeker eer aan. Laszlo Buring en Stijn Bloemhof wisselen covers van Johnny Cash en andere grootheden af met eigen werk in dezelfde stijl. Het tweetal heeft deze zomer laten zien dat voor hun kilometers maken vooral helpt. Binnen het Hit The North traject is daar zeker de ruimte voor. Daarnaast kunnen ze gedurende die tijd leren om hun outlaw country nog een stukje beter in te pakken in een live-setting.
 
Voor meer info: check https://drentschpeilxl.nl/