Franz Ferdinand, Glasgow, opgericht in 2001, brak in 2004 door met het titelloze debuut, dat onder meer de singles Take Me Out en This Fffire bevatte. De opvolger You Could Have It So Much Better verscheen in het daaropvolgende jaar, maar op Tonight: Franz Ferdinand, de derde plaat, moesten de fans vier jaar wachten.

Inmiddels is het weer vier jaar later. Met een zelfverzekerde albumtitel als Right Thoughts, Right Words, Right Action zit het wel snor. In die tijd is er op muzikaal vlak niet zo gek veel veranderd. Nog altijd maken de Schotten onder aanvoering van frontman Alex Kapranos aanstekelijke, stuiterende gitaarpop met wortels in de postpunk en new wave.

De productie, grotendeels in handen van Joe Goddard en Prince House Rabbit, is wel wat subtieler geworden. De singles Love Illumination, Right throughts en Evil Eye stonden recentelijk al in de Free40. Nu is Bullet op single uit en Free40 was er weer als de kippen bij. De single kwam afgelopen week binnen in de Free40 op nummer 22.

videoclip-franzferdinand-bullet