Franz Ferdinand heeft een nieuwe track gedeeld die onderdeel is van het ’30 Days, 30 Songs’ project. Met dit initiatief haalt elke dag een andere artiest uit naar de republikeinse presidentskandidaat. De opbrengsten van de 30 nummers worden gedoneerd aan The Centre of Popular Democracy, met als doel mensen naar de stembus te krijgen.
 
Het nieuwe nummer draagt de titel “Demagogue” en is een heuse anti-Trump song. Hierin vertelt de Schotse band wat een gevaarlijk figuur Trump is, met verwijzingen naar de onlangs uitgebrachte tape waarin de presidentskandidaat opschept over het ongestraft kunnen plegen van seksuele aanranding.
 
De Schotse indie-rock formatie komt nieuw binnen in de Free40 op nummer 18. “Demagogue” is het eerste Franz Ferdinand nummer zonder gitarist Nick McCarthy, wie in juli van dit jaar de band verliet. De laatste platen van de Schotten zijn Right Thoughts, Right Words, Right Actions uit 2013 en FFS, hun samenwerking met Sparks uit 2015.
 
Black Honey staat voor de tweede week op nummer 1 in de Free40. Verder hoor je vandaag in de meest actuele Indiehitlijst van Nederland nieuwe songs van o.a. Band of Skulls, JAWS, Birds of Tokyo, Radiohead, Garbage, The Amazons, DON BROCO, Tall Ships, Bettie Serveert, Kasabian, The Last Shadow Puppets, PIXIES, Pumarosa, Harlea, Silversun Pickups, LOWER THAN ATLANTIS, British India, Balance and Composure, The Kills, Slaves, Temples, VANT en… Pink Floyd.
 
De Free40 wordt uitgezonden op IndieXL op zaterdag van 15:00-18:00 uur op IndieXL. De herhaling is op maandag van 17:00-20:00 uur. Check de complete lijst op http://www.free40.nl/charts/free40.php of de Free40 FaceBook-pagina.
 
Durf te ontdekken, luister IndieXL!
 
https://www.youtube.com/watch?v=niJtpcgtUQs