Lowlands heeft weer nieuwe namen bekendgemaakt. In augustus zullen o.a. Jacco Gardner, The DMA’s, Rhodes en The Staves te zien zijn. Hier zijn alle nieuwe namen:

Jacco Gardner
Voor liefhebbers van onversneden psychedelische sixtiespop is Jacco Gardner als manna from heaven. Geen act die zo authentiek klinkt als hij. En zo is Jacco – na zijn doorbraak in 2013, tot in Engeland en Amerika aan toe – hard bezig zelf een levende legende te worden. Anno 2015, op de hielen van zijn nieuwe plaat ‘Hypnophobia’, misschien een tikkie aardser dan voorheen, maar nog altijd 2000 lichtjaar van huis.

Wilkinson (DJ-set) ft. MC Adapt
Wie geen geouwehoer door zijn drum ’n’ bass blieft, moet vooral wegblijven bij de dj-set van de Londense producer Mark Wilkinson, want MC Adapt staat er niet voor de versiering bij. Integendeel, meneer ratelt maar door, maar da’s nou net mooi. Zijn funky flow sluit namelijk naadloos aan op de plaatjes die Wilkinson oplegt. Daaronder zonder twijfel veel eigen werk en remixen van andermans arbeid en toptracks van uiteenlopende favorieten. Hail Adapt!

The Staves
Hadden de Engelse zussen Emily, Jessica en Camilla ook zo’n succes gehad als ze zich The Staveley-Taylors hadden genoemd, naar hun volledige achternaam? Vast wel, want wie eenmaal de hemelse stemmen van het folky zangtrio hoort, zal het patat mét wezen welk naamkaartje daar aanhangt. Want aan de overrompelende pracht en kracht van hun gouden keeltjes verandert het niets.

DMA’s
Alles aan de DMA’s schreeuwt de Britse nineties, maar schijn bedriegt: het is 2015 en deze drie mannen are from Down Under. Maar dat maakt de muziek er niet minder op: met een zangstem die ergens ligt tussen Ian Brown en Alex Turner en hun mistige garagepop laten ze menig Britpop-hart harder kloppen. Fuck die Oasis-revival waar we al jaren op wachten: de DMA’s zijn hier! You wot m8?

Rhodes
De Britse singer/songwriter David Rhodes heeft geen Fender Rhodes en is toch uit duizenden herkenbaar, dankzij een stem die zich behaaglijk wentelt tussen die van Black, Chris Martin en Sam Smith. En zijn oude jazzgitaar met een tikkie reverb, in schilderachtige muziek die door je hoofd jaagt als verre stormluchten of wappert als een zilte zeebries. Om lekker verliefd met z’n tweetjes naar te luisteren of in je eenzame eentje hard mee te zingen.

The Love Triangle
Eenkennig zijn ze toch al niet, de Amsterdamse dj-vrienden en voormalig Trouw-residents Job Jobse, Elias Mazian en Luc Mast. Maar verenigd in The Love Triangle vallen pas echt alle grenzen weg, dankzij onderlinge ontboezemingen tijdens een koude winteravond, waarop de mannen elkaar vonden in een voorliefde voor (heel) lange nachten, Nederlandse hiphop, anthems, dansen op de boxen en zo meer. Hun schaarse sets zijn telkens anders maar altijd wild, sfeervol, sexy en exotisch.

Palmbomen II (live)
Palmbomen II is elektronicaknutselaar Kai Hugo nu in zijn eentje speelt, in tegenstelling tot wat hij in Palmbomen met band wil gaan doen. Het zangloze Palmbomen II is minder poppy dan zijn gebruikelijke chillwave, maar is zo mogelijk nog ongrijpbaarder in zijn trippy synthpopsoundscapes op hobbelige housebeats in plaats van kazige italo. Mét acidbleeps.

Patrice Bäumel
In plaats van hersenloos four-to-the-floor flikflooien laat de Amsterdam-based Duitse dj/producer zich leiden door een niet te stillen honger naar avontuur. Timing is alles, en het oerinstinct van deze voormalige Trouw-resident heeft het zelden mis. Zijn opperstoere sets zijn jam-packed met geniaal opgebouwde tech-house en techno, die net zo veel ophebben met beats today als de klassieke muziek van morgen.

Icicle & LX One
Schichtig schaduwdansen in het duister past meer bij de zwart-romantische grafstemming die hun combi van eerie liquid funk en ondergrondse basswobbles opwekt. De venijnige raps die de hier als mc opererende LX One over deze ritselstrakke soundscapebeats uitspuwt maken het er niet veel gezelliger op, maar des te intrigerender. Icicle & LX One sleuren je ongemerkt de diepte in, totdat je op de tast headbobbend het tentzeil opzoekt. Missie geslaagd.

Noura Mint Seymali
Afrikaanse muziek op Lowlands komt meer dan eens uit Mali of Senegal, maar nog niet eerder uit het aangrenzende Mauritanië – toch de thuishaven van een van de grootste zangdiva’s van het zwarte continent, Dimi Mint Abba. Nu is Dimi zelf niet meer onder ons, maar stiefdochter Noura Mint Seymali komt graag de honneurs waarnemen. Maar dan wel op haar eigen manier.

Romare
Samplegeeks, opgelet! Vijftien jaar na de geniale dancesampledelica van The Avalanches, schildert Romare een nieuw knip- en plakfestijn voor de dansvloer en het zomerse gemoed. Bijeengepuzzeld uit snippers songs, speeches, interviews, field recordings en filmdialogen, en samengekit met West-Afrikaanse ritmes, zang uit Harlem en good old downtempobeats. Resultaat: te lekker!

Hayden James
Sinds 2015 schiet de ster van hipsterproducer Hayden James als een komeet omhoog. Begrijpelijk: ‘Something About You’ is de voorlopige kers op de taart die de beminnelijke Australiër (uit Sydney) optrekt uit merendeels traag wiegende deephousebeats met disconeigingen. Beats die fijn samengaan met zijn catchy melodieën en soulvolle, ontroerende zang in de hogere regionen

The Sweet Life Society
De electroswingformule van Caro Emerald is nog lang niet uitgewerkt. Kekke dancebeats onder zwierige swingjazz uit de jaren dertig, verrijkt met ingrediënten uit house en hiphop vormen ook het speelveld voor The Sweet Life Society. Uit Turijn, om precies te zijn. Met deels Italiaanse teksten. En een mc.