Op zaterdag 16 en zondag 17 mei neemt London Calling samen met de Amsterdamse platenzaak Concerto die 60 jaar bestaat de gehele Tolhuistuin over. Onder de noemer London Calling Outdoors x Concerto 60 staat er een uitgebreid programma in de zalen, het restaurant, de expositieruimte én de tuin. De eerste namen zijn The Undertones, Soléy, Nadine Shah, Eaves, Pauw, Tobias Jesso jr, Kill It Kid, Nothing But Thieves, Aurora, JP Cooper en Kevin Morby. Meer namen volgen. Als eerste gaan de weekendaarten vrijdag 13 februari in de voorverkoop via Ticketmaster.

Verwacht een waar muzikaal feest dat zich overal afspeelt. Binnen en buiten. Van verstilde pracht in de Tuinzaal tot een groots podium in de tuin. Van de nieuwste muzikale acts waar London Calling bekend om staat tot jong Nederlands talent en het eindigt allemaal met de band waar London Calling ooit mee had willen beginnen: The Undertones. En in overeenstemming met het altijd overweldigende Concerto-aanbod  zullen er ook klassieke klanken klinken, is er edgy jazz, een heus filmprogramma, een mobiele platenzaak en heerlijk eten en drinken. Van binnen naar buiten, van de lente naar de zomer.

 

Paradiso presenteert: London Calling Outdoors x Concerto 60 jaar

London Calling

Het popfestival London Calling, dat – normaliter – twee keer per jaar plaatsvindt in Paradiso, begon in 1992 als showcasefestival voor de nieuwste beloftes uit Groot-Brittannië. Tegenwoordig biedt London Calling aan nieuwe, spraakmakende alternatieve bands uit de hele wereld een podium, als springplank naar clubs en festivals. Op het festival hebben al heel wat namen gestaan die later doorbraken bij het grote publiek zoals: Royal Blood, Florence and the Machine, London Grammar, Friendly Fires, The XX, Jungle, Haim, Editors, Jessie Ware, Blur en The Libertines. Twee jaar geleden was er ook een London Calling in de Tolhuistuin met o.a. Chet Faker, Kate Boy, MØ en Bass Drum Of Death.

Concerto

Concerto Recordstore is een begrip. Nostalgisch en tegelijkertijd zijn tijd vooruit. De drukbezochte platenwinkel die in 1955 in de Utrechtsestraat in Amsterdam begon, is uitgegroeid tot een vijf panden omvattende hotspot voor muziekliefhebbers. Elke afdeling heeft zijn eigen specialisten in dienst die moeiteloos de nieuwste releases presenteren. Daarnaast is er een filmafdeling, muziekapparatuur verkrijgbaar, een koffiezaak met kinderactiviteiten en zijn er wekelijks instores met live optredens van (inter)nationale artiesten.

The Undertones – London Calling is trots eindelijk deze Ierse cultband uit te nodigen op London Calling Outdoors. Eind jaren zeventig brak The Undertones door met ‘Teenage Kicks’, ‘Get Over You’ en ‘Jimmy Jimmy’. Na een flinke tussenpauze kwam de band in 1999 weer bij elkaar, in 2013 kwam er weer nieuw materiaal uit.

Nadine Shah – Nadine Shah wordt ook wel ‘the female Nick Cave’ genoemd door de Britse pers, door haar donkere liefdesverhalen en indrukwekkende stemgeluid. Less-is-more pop, electronica en een snufje jazz. Nadine Shah maakte eerder haar opwachting op London Calling 2013.

Soléy – De IJslandse zangeres Sóley zingt ze indrukwekkende kleine liedjes die je precies in het hart raken. In 2015 komt de opvolger van het album ‘Krómantík’ uit bij het label Morr Music. Sprookjesachtig mooi. Na optredens in Bitterzoet en Paradiso Noord keert de Ijslandse terug naar Amsterdam.

Pauw – Pauw is één van de aanstormende talenten die Nederland rijk is. Ze maken psychedelische 60’s en 70’s rock en blues, met veel energie en ambitie. Op deze London Calling outdoor is er ruim baan voor Nederlandse bands.

Kevin Morby – Naast zijn twee bands The Babies en Woods heeft Kevin Morby ook nog een soloproject waarmee hij prachtige en intieme muziek uitbrengt. ‘Stil Life’ (2014) is zijn tweede album als singer-songwriter en werd door Pitchfork bekroond met een 7,9. Het album gaat over de overgangsperiode tussen zijn verhuizing van het drukke New York naar de relatieve rust van zijn nieuwe thuis in Los Angeles. De subtiele invloed van Lou Reed, Bob Dylan en Neil Young schemert door.

Tobias Jesso Jr – Toen Adele het nummer ‘How Could You Babe’ van Tobias Jesso Jr deelde met haar volgers, gonsde zijn naam dagenlang rond op het web. De jonge Amerikaanse muzikant maakt fragiele pianopopliedjes over liefde en leed en werkt ondanks de grote hype om hem heen rustig naar zijn album ‘Goon’ toe.

Nothing But Thieves – De Britse band Nothing But Thieves maken venijnige rockmuziek met vlammende gitaren en drums, hoge zangpartijen en een spannende dynamiek. Houd dit vijftal in de gaten.

Eaves – Joseph Lyons, beter bekend als Eaves, is een bijzondere singer-songwriter. Zijn stem klinkt ervaren, onsterfelijk, tijdloos; zijn gitaarspel is nauwkeurig en kalm. Zijn teksten gaan over liefde, dood, hoop en alcohol, en sleuren de luisteraar mee in prachtige verhalen.

Aurora – De jonge singer-sonwriter Aurora Aksnes is pas 18 jaar, autodidact en staat al op het punt door te breken met haar electronische popsongs en betoverend sterke stem. In thuisland Noorwegen heeft ze al een vaste schare fans opgebouwd en nu is Nederland aan de buurt; na Eurosonic festival 2015 speelt ze met haar band in Amsterdam. Aanrader voor liefhebbers van bijvoorbeeld Woodkid en Robyn.

Kill It Kid – Kill It Kid klinkt heel Amerikaans maar komt uit de Britse stad Bath. Gospel, bluegrass, blues en folk worden samengesmolten door gloeiend hete southern rock. Fans van The White Stripes en van The Black Keys, opgelet: hier is Kill It Kid. Het nieuwe album ‘You Owe Nothing’ is afgelopen najaar uitgebracht.

JP Cooper – Singer-songwriter JP (John Paul) Cooper begon met zingen in een gospelkoor in Manchester en heeft zich laten beïnvloeden door oude folk en soul. Op zijn laatste EP Keep the Quiet Out’ staan intieme, emotionele liedjes over liefde, verlangen en verlies. Zijn debuutalbum wordt binnenkort verwacht.

London Calling Outdoors x Concerto 60

Zaterdag 16 en zondag 17 mei 2015

Locatie: Tolhuistuin, Amsterdam-Noord

Prijs: passe-partout €40 incl. daglidmaatschap, verkrijgbaar vanaf vrijdag 13 februari

Aanvang: 13:00