Matt Berninger staat met zijn nieuwe band EL VY op 3 december in de Melkweg.

Een beetje verrassend is het wel, dit zijspoor van The National. Volgens Matt Berninger bij Studio Brussel was de intentie niet om de muziek uit te brengen. Volgens Berninger lijkt het album wel op the National, maar is het niet hetzelfde. Check het door naar de single te luisteren die gisteren uitkwam: Return to the moon.

Inderdaad, de muziek is een stukje frisser en vrolijker. De moeizaam zingende stem van Matt Berninger is herkenbaar, de vrolijke noot komt van Brent Knopf (uit Portland, Oregon), van Menomena en zijn eenmansproject Ramona Falls.

Wat EL VY (uitspreektip: het rijmt op ‘hell pie’) betekent is nog niet duidelijk. Maar de twee bandleden lijken gemaakt voor elkaar. Knopf: “Ik maak me geen zorgen als ik Matt iets onvoltooids opstuur, hij zich precies voorstellen waar het heen kan gaan. Hij begrijpt de kern de track ontwikkelt die tot iets fantastisch.”
“Deze plaat is meer autobiografisch dan wat ik tot nu toe heb geschreven, maar de details zijn niet waar,” zegt Matt Berninger. “Het is geschreven vanuit een paar verzonnen personages, die zijn samengesteld uit verschillende mensen: ikzelf, mijn vrouw en andere mensen over wie ik zat na te denken.”
EL VY is niet de enige zijspoor van the National en Menomena. Bryan Devendorf’s (the National) en Danny Seim (van Menomena) werken samen in Pfarmers.

Het album van EL VY heet (ook) Return to the moon) en ligt 30 oktober in de platenzaken.

Op 4 december staat Matt Berninger met Brent Knopf in Keulen en op 7 december in Brussel.
Kaartverkoop voor het concert van 3 december in de Melkweg start op 7 augustus.