The Hubschrauber komt 11 februari met hun eerste album Kepler 186f. Een enigszins ongemakkelijke titel, maar het verhaal erachter leidt er wel toe dat het album de ruimte wordt ingeschoten en aan de achterkant van de maan beland.

 

op zoek naar ruimte

Het Nijmeegse vijftal maakt al enkele jaren muziek die is geënt op the National, Jeff Buckley en vooral Radiohead. Drummer Robbie Gerbrands: “We hebben dat allemaal zo vaak geluisterd, dat krijg je er denk ik nooit meer uit.” Maar de heren slaan wel hun eigen pad in. De vorige EP kenmerkte zich door burgerlijkheid met een knipoog. “Desondanks was het allemaal heel persoonlijk. Dat kostte veel energie en toen het eenmaal klaar was wilden we het ook naar buiten brengen. Dat duurde naar ons idee veel te lang. Daardoor liep de frustratie op. In die periode zijn de liedjes van dit album ontstaan”, aldus Gerbrands. “Het gaat vooral om de uitweg uit een beperkende omgeving. Met de nieuwe cd, die 11 februari In Merleyn in Nijmegen wordt gelanceerd hebben we dat heel letterlijk genomen.

Kepler 186f is de een recent ontdekte planeet op ruim 500 lichtjaren waar leven mogelijk is.”

 

het Radboud Radiolab 

“Om de boodschap duidelijk te laten zijn, ook voor onszelf, hebben we NASA een brief gestuurd of ze onze muziek van Kepler 186f de ruimte in wilden sturen. Daar hebben we natuurlijk geen reactie meer op gehad maar Stefan Stasse van Radio2 hoorde er wel over. Hij interviewde vervolgens onze zanger en dat werd beluisterd door het hoofd van het Radboud Radiolab, Marc Klein Wolt. Die had juist een contract met een Chinees ruimtevaartprogramma gesloten om meetapparatuur in de ruimte te installeren. Hij wilde wel ingaan op onze vraag.”

 

achterkant van de maan

Gerbrands vervolgt het jongensverhaal: “We hebben toen met elkaar afgesproken. We hebben zelfs een college gevolgd over het programma. Het doel van het Radiolab is om aan de achterkant van de maan ongestoorde signalen uit de ruimte op te vangen die meer kunnen vertellen over de oerknal, het ontstaan van het heelal.

Hoe onze muziek meegaat is nog in beraad. Maar onze muziek gaat mogelijk gebruikt worden om de kalibreren, dat zou natuurlijk een geweldige eer zijn.”

The Hubschrauber gaat na de presentatie van Kepler 186f een tour plannen die hun naar verwachting ook in Duitsland en Engeland zal brengen. De CD gaat echter in 2018 een ruimtereis maken.

hubschrauber